Відьма у вигляді колеса
Демонологічна розповідь Чернігівщини

Було це дуже давно, ще до революції. Раз парубок ішов од дівки опівночі, а йому навстріч біжить свиня. Він хоче обійти, а вона під ноги. Вдарив кулаком по свині, а вона зникла. Пройшов кілька метрів, колесо котиться під ноги.

„А оце якраз треба мені, бо колесо в возі зламалося”, — подумав парубок.

Підняв колесо та й несе додому. Приніс додому, прив’язав до груші, щоб ніхто не вкрав. Рано встав дивиться біля груші прив’язана молодиця в одній льолі.

— Так це ви відьма?

А вона:

— Дай спідницю і фартух.

А він і каже:

— А бачите, Мавро, ви хотіли мене перехитрити. Більше того не робіть, бо дійдете до великої біди.

— Ой не буду більше того робити, — сказала відьма.

3. Відьма у вигляді колеса. Записано в Петрівці Бобровицького району від Рудовської Марії Марківни (1925) 2008 року.

11. Відьма у вигляді колеса. Записано в Петрівці Бобровицького району від Рудовської Марії Марківни (1925) 2008 року.