Жінка в сяйві
Демонологічна розповідь Чернігівщини

4 листопада — день Казанської Божої Матері. Був гарний ясний день. Пішла я робити роботу маленьку — прибирати у дворі. Загрібала листя та ще щось. А тоді знайшла паличку, взяла топірець і перерубала, а потім дошку. І зовсім вже забула, що це було свято. Тут враз почав мене живіт боліти. Та й спина додалася. І не можу я зрозуміти чи то живіт мене болить, чи спина. Ввійшла я в хату і лягла на диван. От-от вже втрачаю свідомість. І враз відкриваються двері, і я бачу таке сяйво золоте. В тому сяйві іде жінка. А я думала, що це йде сестра Настя і прошу в неї допомоги. Але жінка підходить до мене, бере мої простягнені руки в свої.

В ту мить в мене все перестало боліти. А жінка зникла. Я встала і гірко заплакала, що в такий великий день робила таку чорну роботу.

21. Жінка в сяйві. Записав Микола Зінчук у Плоскому Носівського району від Компанець Євдокії Сергіївни (1919) 2008 року.