Клубок
Демонологічна розповідь Полтавщини

У нашому селі жив такий собі звичайний дід Петро. І чув він, що відьми є на світі і можуть перетворюватись на будь-який предмет. Вирішив він це перевірити.

Одного разу молодий ще в той час парубок Петро повертався з вечорниць. Стояла повна темінь навкруги, лише зірочки тьмяно бликали на небі. І раптом перед ним на дорозі з’явився якийсь чудернацький клубок, що котився прямо на нього. Злякавсь Петро і побіг додому. Вдома в сінях у нього сиділа маленька зла собачка. Добіг парубок до хати, відчинив двері і випустив собаку. Став дивитись, що буде далі. Здійнявся собачий лемент, а клубок раптом зник, хтозна-де й дівся...

Українські народні казки у 40 книгах

Записав, упорядкував і літературно опрацював Микола Зінчук
5. Клубок. Записано в Дейманівці Пирятинського району Полтавської області від Марченко Ганни (1938 року народження) 2008 року.
Тексти надані Миколою Зінчуком та опубліковані з його дозволу.