Нічна пригода
Демонологічна розповідь Полтавщини

Ішов парубок Семен із сусіднього села. Вийшов за село до житнього поля. Жито високе-високе. Раптом він угледів жінку, яка сиділа на стежці між житами і розчісувалася. Семен здогадався, що то відьма, бо чув про неї. Стояв, стояв, міняв жито у руках, підкидав колосочки. Думає: «Так можна і цілу ніч стояти».

Давай обходити кругом поля, а відьма побачила і почала гнатися, кидатися грудками. Добігли до села. Загавкали собаки і відьма злякалася (бо всі відьми бояться собак) та й втекла. Парубок Семен відлежався та й пішов додому.

Мати довго розпитувала, де він був, і Семен їй усе розказав. Після того пізно вночі він нікуди не ходив.

Українські народні казки у 40 книгах

Записав, упорядкував і літературно опрацював Микола Зінчук
11. Нічна пригода. Записано в селі Малий Бакай Решетилівського району Полтавської області від Долі Параски Кирилівни (1917 року народження) 2008 року.
Тексти надані Миколою Зінчуком та опубліковані з його дозволу.