Перетворення
Демонологічна розповідь Чернігівщини

Одного разу вночі йшов чоловік додому і бачить, що перед ним котиться колесо із воза. Він доганяє його, бере і вішає на звід (пристрій для витягування води із колодязя). Приходять вранці молодиці брати воду, а на зводі висить їхня односельчанка. Після цього випадку люди дізнались хто в селі відьма.

Ходили перекази про те, як відьма, перетворившись на порося, водила всю ніч людину по селу. І заводила навіть у такі хащі, що ніхто не міг навіть пояснити як він потрапила туди.

Раніше, щоб потрапити на базар у Ніжин, із села потрібно виїздити опівночі. Так от, їде один чоловік селом, а назустріч йому жінка з відром. Він питає:

— Ти чого ходиш оце з відром?

А вона відповідає:

— Ти їдеш, дак їдь собі.

І напустила на чоловіка таку ману, що до самого ранку той чоловік їздив кругом села. А на базар так і не втрапив.

38. Перетворення. Записано в Шатурі Ніжинського району від Сюр Устини Єфремівни (1913) 2008 року.

15. Перетворення. Записано в Шатурі Ніжинського району від Сюр Устини Єфремівни (1913) 2008 року.