Про домовика
Демонологічна розповідь Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Розповідала моя бабуся. Було це ще перед Першою світовою війною. Ходив по одному селі якийсь чужий дід. Зайшов він до бідної вдови, у якої було шестеро дітей і попросився переночувати. Відмовила вдова:

— Хатина мала, — каже, — самим нема де подітися.

— То дозвольте хоч мішок залишити, — каже дід і скидає з плечей мішок.

— Тут голці нема де впасти, — бідкалася вдова.

— В сінях у куточку поставлю, — наполягав дід і залишив мішок у сінях.

Як тільки вдова з дітьми полягали спати, щось почало горшками калатати.

Встали, засвітили, оглянули запічок, де стояли горшки, але нічого не виявили. Та найменший хлопець побачив на стіні якусь тінь.

— Додивіться, мамо, якийсь хлоп на коні їде! — сказав.

Ця тінь надала всім ще більшого страху. Старший син почав заспокоювати всіх, що це тінь від якихось предметів, які є в хаті. Почали рухати одяг, який висів на жердці біля ліжка, інші предмети, але тінь не змінювалась й не зникала. Помолилися всі голосно і полягали спати. Та чують — знову щось товчеться. Засвітили лампу — та сама картина.

— Не звертай те уваги, — каже старший син, — спіть, бо рано в поле треба йти.

Вдосвіта хлопець вийшов, щоб дати коневі їсти і бачить, що він весь мокрий, наче на ньому всю ніч хтось їздив.

Така історія повторювалася кожної ночі. Розказала вдова про все сусідам. Хтось порадив, що у сусідньому селі є ворожбит, який може допомогти у цій біді. Поїхала туди вдова і розказала все, як було. Ворожбит порадив купити нову добову бочку, а через тиждень обіцяв прийти і тоді все стане на своє місце.

У сказаний день прийшов ворожбит, щось відмовляв, щось ніби збирав та кидав у бочку, а тоді попросив, щоб її поклали йому на плечі і пішов.

Відтоді у хаті вдови стало спокійно.

Українські народні казки у 40 книгах

Записав, упорядкував і літературно опрацював Микола Зінчук
16. Про домовика. Записано в Катеринівці Кам’янського району від Чумак Ольги Мусіївни (1933 року народження) 2008 року.
Тексти надані Миколою Зінчуком та опубліковані з його дозволу.