Про лемешівських русалок
Демонологічна розповідь Чернігівщини

Цей випадок стався під час Зелених свят. Під вечір з поля ішов дід Микита і почув якийсь дивний дівочий сміх і хлюпання води у ставку. А він понад тим ставком проходив щодня, коли йшов додому.

Нічого не розуміючи, дід Микита став на місці і завмер. Через декілька хвилин він повернув до ставка і сховався за кущі. Біля десяти хвилин спостерігав звідти за іграми русалок. Але потім якась сила потягнула його у воду. Поволі йдучи, він відчував дотик русалок до свого тіла. Незабаром дід знепритомнів.

На ранок знайшли діда Микиту мертвого на березі ставка, його русалки залоскотали. Як кажуть літні люди — це легенда. Але іноді здається, що лемешівські русалки справді існували.

5. Про лемешівських русалок. Записано в Лемешах Городянського району від Хоменко Ольги Яківни (1940) 2008 року.