Смерть приходить по людину
Демонологічна розповідь Чернігівщини

Було це давно. жила в селі мати з дочкою. От дочка дуже захворіла. Лежала вона така хвора, що мати вже виглядала її смерті. А друга її дочка жила окремо. От прийшла вона до матері на ніч та каже:

— Мамо, ви приляжте, оддихніть, а я буду за Вірою дивитися.

От дивиться вона за сестрою, коли глянула, а за вікном жінка така здорова стоїть. Сама вся в білому. А жінка матері не будить, а думає: «А що буде далі? Чим це закінчиться?». А хата замкнута була. А тут раптом всі двері порозчинялися, і в сінях, і в кімнаті. А Віра зітхнула один раз і вмерла.

7. Смерть приходить по людину. Записано в Тиниці Бахмацького району від Костюк Віри Михайлівни (1932) 2008 року.