Телятко
Демонологічна розповідь Чернігівщини

У пасхальну ніч люди йшли з церкви. Несли свічки, раді та щасливі, що зустріли Святу Пасху. Ішли одухотворені, гомоніли між собою і кожен спішив до своєї родини.

А спереду людей почало іти маленьке біле телятко. Люди дивувалися, звідки воно взялося в цю пору, і відганяли. А одна мудра жінка, яка багато чого знала, підійшла до теляти і піднесла свічку. Теля брикнулось і всі побачили на тому місці жінку. Вона була у якихось розвіяних лахах, хустках і в ту ж мить десь зникла.

Люди почали шепотіти, що це відьма. Почали хреститися і аж додому боялися доходити.

30. Телятко. Записав Микола Зінчук у Плоскому Носівського району від Єрко Валентини Іванівни (1956) 2008 року.