Хто подоїв корову
Демонологічна розповідь Чернігівщини

У давні часи у селі ходили розповіді про відьом. То в однієї хазяйки відьма корову видоїла, то перетворилась на колесо, то на людину могла напустити ману.

Було це, мабуть, ще до війни. В одного господаря в корови після однієї ночі почало зникати молоко. Господиня йде вранці доїти корову, заходить у хлів, а корова вже нагодована і подоєна.

От що вирішив господар дому. Він почав стежити за хлівом. Вийшов опівночі у двір і побачив, що від його хліва вже йде якась жінка. Він схопив її за руку і зламав пальця. На наступний день зустрічає недалеку сусідку, а в неї зламаний палець. На запитання господаря про зламаний палець вона відповіді не дала.

Після того випадку більше молоко у корови не пропадало.

37. Хто подоїв корову. Записано в Шатурі Ніжинського району від Сюр Устини Єфремівни (1913) 2008 року.

14. Хто подоїв корову. Записано в Шатурі Ніжинського району від Сюр Устини Єфремівни (1913) 2008 року.