Як мертвий приходив
Демонологічна розповідь Чернігівщини

Помер у жінки чоловік. А в село приїхала молоденька медсестра. Шукала вона собі квартиру, а ця жінка й каже:

— Іди до мене, будемо вдвох жити.

Вона пішла, жили собі в різних кімнатах. А медсестру все вночі до хворих викликали. Одного разу постукав хтось у вікно. Вона вийшла, як завжди, а у дворі чоловік. Вона до нього говорила, говорила, але він не відповідав. Його бачили й люди на вулиці, але він ні з ким не вітався.

Коли вона розповіла про це хазяйці, та сказала:

— Це мій чоловік приходить. Кожну ніч сидить до ранку. Я сама боюся, тому й тебе взяла.

Якось визвали медсестру в друге село. Верталася вона назад лісом та й заблукала. А попереду ішов той мертвий чоловік, під ним гіллячки тріскотіли і вона чула, куди йти.

Коли прийшла додому і розповіла хазяйці, та сказала:

— Це мій чоловік тебе вивів на дорогу, видно поважає.

Та після того він більше не приходив.

34. Як мертвий приходив. Записав Микола Зінчук у Плоскому Носівського району від Ващенок Марії Іванівни (1940) 2008 року.