Іванко та Волошка
Українська народна казка Чернігівщини

В одному чудовому селі Миронівка на Поліссі жила дівчина Волошка. А в тому ж селі жив хлопець Іванко. Моторний був парубок, і на городі встигав, і з хлопцями пожартувати, і погуляти. Багато дівчат хотіли вийти за нього заміж, та він казав матері:

— Не знайшлася ще така дівчина, яка зачепила б моє серце так, що я кинув би парубоцьке життя.

Отакий був парубок. Одного дня, на Івана Купала, повертався Іванко з базару додому. Ішов через волошкове поле, а поруч було озеро. Казали, що в озері водилися русалки. Ото йде хлопець і чує, щось у колоссі зашаруділо. Придивився, а то дівчина сидить, та така гарна, що й не розказати. Очі голубі-голубі, вуста, як в самої царівни, довге русяве волосся ніжно спадало на плечі. Та щоки були бліді, а погляд холодний. Заглянув Іванко в її очі, аж мороз по шкірі пробіг. Ніби холодною водою його облили. А в серце ніби влучила стріла і пробила його. А дівчина подивилася на Іванка та й знову собі плете віночок. Здогадався Іванко, що це Волошка. Її майже ніхто не бачив, бо рідко виходила на люди. З’явилася в селі недавно, та й то загадково якось. Вона оселилася в домі баби Одарки, яка раптом безслідно зникла.

Вирішив Іванко заговорити до неї, бо ніяково було стояти.

— Доброго дня, шановна!

— Доброго, якщо він добрий, — холодно відповіла дівчина.

— А чого він недобрий? На небі нема жодної хмаринки, яскраво світить сонце, а завтра Івана Купала. Це ж улюблене свято молоді.

— Можливо, для когось воно буде щасливим, та не для тебе.

— Чому?

— Побачиш.

— А ти завтра прийдеш на гуляння?

— Міг би й не питати, адже завтра ти будеш моїм, а цей вінок для тебе.

— Що? — злякано спитав хлопець.

Але здійнявся вітер і дівчина зникла. «Ну й чудна», — подумав Іванко та й пішов додому. Та Волошка не виходила в нього з голови.

На другий день зібрався він на гуляння. Біля озера було багато людей, всі сміялися, веселилися, та Іванко був похмурий. Він все виглядав Волошку. Підійшов він до берега, де дівчата вінки пускали і побачив віночок з волошок, що прибився до берега. Підняв він вінок, а біля себе побачив Волошку. Погляд її був такий же холодний, як і під час першої зустрічі. Іванко не розумів, що з ним діється, ставало то холодно, то жарко, то земля

з-під ніг втікала. А коли Волошка підійшла і поцілувала його, то хлопець зрозумів, що полюбив її і ладен був іти за нею хоч на край світу. Вона голосно засміялася і сказала:

— Ходімо зі мною і ми будемо щасливі!

А Іванко ходив за нею, як п’яний. В думках крутилося, що дівчина його зачарувала і він щосили опирався.

— А ти сильний хлопець. Таких я ще не зустрічала, — сказала Волошка, — та від мене ще ніхто не втікав, бо я — русалка.

«Чому я раніше це не зрозумів?» — думав Іванко, та вже було пізно. Волошка почала його цілувати, лоскотати, а хлопець не міг поворухнутися. Ішов за нею, а вона все затягувала на своє волошкове поле. Раптом здійнявся сильний вітер, підхопив Іванка та Волошку і поніс до озера. А там вже зібралися інші русалки.

І не стало моторного парубка. Віддав він своє життя, намагаючись знайти кохання.

209 (4446). Іванко та Волошка. СУС —. Записала Холява Юлія (11 клас) 2008 року. Холява Параска Євменівна (1936). Чернігівська область, Менський район, Майське