Батько і діти
Українська народна казка Чернігівщини

В одного чоловіка було семеро синів. Між собою вони жили не до ладу, все сварилися. Багато разів батько наказував дітям, щоб жили в злагоді, але ті не слухали старого.

Якось батько дуже захворів. Він знав, що після його смерті діти поділять господарство, розійдуться і будуть терпіти холод і голод. Щоб краще сини зрозуміли громадську силу й гуртову працю, старий батько звелів принести віник. Діти й принесли.

— Зламайте його! — каже старий.

Як не силкувалися, та не могли вони зламати того віника. Тоді батько розв’язав віник і по прутику переламав його.

— Дивіться, діти! — промовив батько. — Отак і ви: як житимете в згоді, то ніхто вас не подужає, окремо ж кожного й абихто здолає.

133 (4249). Батько і діти. СУС 910F. Записала внучка Молчанович Ю. 2008 року. Семенець Ніна Семенівна. Чернігівська область, Козелецький район, Лемеші