Вовк та козенята
Українська народна казка Кіровоградщини

Жила в лісі коза, і було в неї семеро козенят. Коли коза ходила в ліс пастись, дітей залишала самих вдома і наказувала, щоб нікому дверей не відкривали.

Одного разу вовк підслухав, яку пісеньку співає коза, щоб козенята відчинили двері. От пішов він до коваля, скував собі тоненький голос, як у кози, і прийшов до козенят. Козенята не впізнали, хто співає, і відкрили двері.

Вовк з’їв шестеро козенят, а одне маленьке сховалося. Коли коза вернулася додому, козеня все їй розказало. Коза, не гаючи часу, пішла шукати вовка. Коли знайшла, то розпорола живіт рогами і козенята вилізли звідти живі і неушкоджені.

Стали вони жити так, як і жили до цього часу.

133 (8017). Вовк та козенята. СУС 123. Записав Науменко Олександр 2010 року. Науменко Клавдія Архипівна (1938). Кіровоградська область, Маловисківський район, Злинка

Вовк та козенята
Українська народна казка Чернігівщини

Була собі коза і мала семеро козенят. Кожного дня вона ходила до лісу по їжу. Піде, а діток замкне і наказує нікому двері не відчиняти. Повернеться, постукає ріжками в двері і заспіває:

Ох ви, діточки, козеняточка,

Відімкніть, відчиніть.

Ваша мати прийшла

Молока принесла.

Козенята почують маму і відкриють маму. Вона їх погодує і знову піде до лісу. А вовк підслухав, як вона співає. Тільки коза пішла в ліс, а він побіг до хатинки, став та й співає:

Ваша мати прийшла

Молока принесла.

А козенята відповідають:

— Чуємо, чуємо, це не мамин голосок. Наша мама співає тонесеньким голоском та й промовляє не так.

Та й не відчинили вовкові двері. Постояв, він постояв та й повернувся ні з чим. А коза прийшла до хати і похвалила діток за те, що вовкові двері не відкрили.

23 (4339). Вовк та козенята. СУС 123. Записано 2008 року. Клещ Олена Миколаївна (1966). Чернігівська область, Городнянський район, Старосілля