Вовк і баба
Українська народна казка про тварин

Одного разу баба вигнала телята в город пасти. Телята пасуться у однім кінці города, а баба у другім кінці города копає барабулю. Але прийшов з ліса вовк і як уздрів тоті телята та й закрадається до них з-за плота і хоче взяти теля. Але баба якось то уздріла та й зачала кричати. Вовк видить, що уже не гаразд узяти теля та й каже: «Пек ти, бабо! Церез твої телята не гаразд си у город подивити!»

Та й пішов.

Вовк і баба. Н. П. Андреев, Указатель сказочных сюжетов по системе Аарне. Издание государственного Русского географического общества, Л., 1929. — . Зап. А. Онищук в с. Карлів Снятинського пов. (Гуцульщина) від Н. Сокульського. Час запису не зазначений. Українські народні байки (звіриний епос). Т. І—II. Зібрав Володимир Гнатюк. — «Етнографічний збірник», т. ХХХVІІ-ХХХVІІІ, Львів, 1916., стор. 35.

Вовк і баба
Українська народна казка Чернігівщини

Одного разу баба вигнала телят в город пасти. Вони пасуться в одному кінці городу, а баба в другому копає картоплю. Прийшов з лісу вовк, побачив тих телят та й закрадається до них. Але баба побачила його і почала кричати. Вовк спересердя гукнув:

— Хай тобі грець, бабо! Через твої телята вже й на город подивитися не можна!

223 (4405). Вовк і баба. СУС —. Записано 2008 року. Майдан Катерина Мічнівна (1924). Чернігівська область, Ічнянський район, Монастирище