Вовчий пастух
Українська народна казка Чернігівщини

Було це за старого режиму. Один пан взяв на охоту кріпака Тимоху за старшого над загонщиками. Охотилися вони з собаками, а їх з тридцять було. І лисогони, і вовкодави сибірські, і прості гончі. От поїхали вони на охоту на Лису гору.

Загонщики пішли, а Тимоха остався. Не пройшло й години, біжить один і кричить:

— На вовчого пастуха напоролись, а він десять собак скалічив!

Тільки це сказав, коли прибіг другий і собі:

— Тимохо, пан казав і цих собак давати. Ми на якогось чорта напоролись.

А собак шкода було, таких тепер і за золото не купиш. От Тимоха собі й думає: «Із звірячим пастухом не жартують. Краще підождати». А з лісу вже кричать:

— Давай, Тимохо, допомогу! Де ти там?

Крик підняли, а собаки як озвіріли.

— Беріть, хлопці, собак та й ідіть, — каже Тимоха.

Собаки пішли, а він остався. Пройшло дві години, а звір з лісу не біжить, собаки його вигнати не можуть. Лисиця вибігла та зайці, але яке до них діло. Чує, а в лісі заграли: «Ту-ту-ту!». Аж душа зраділа. Собачий гавкіт то наближався, то зникав. Коли це почув:

— Бережись!

Вилетіла з лісу зграя та в чисте поле. Попереду звірюга, сірий, попелястий, кудлатий, а збоку, під животом — червонуватий. Проти такого вовка усі інші — щенята. Старі люди колись казали, що такі вовчі пастухи на біду з лісу виходять.

Як побачили собаки вовка, то остовпіли. Молодші вити не своїм голосом стали. А він вибіг на поле, сів і зуби вишкірив. Пси обсіли його, а напасти не можуть. Передні лапи стрибають, задні присідають і хвіст між ногами.

Тимоху з тої комедії сміх розбирає. А вовчище сидить на задніх лапах, вуха затис і зубами клацає. А тоді встав та й пішов просто лобом на собак. Пси розступилися, наче перед великим паном. Жоден з місця не зрушив, щоб побігти за ним. А охотники і не гнали.

Лісники казали, що без людської крові такі зустрічі не обходяться. Бог велить таким вовчим пастухам з’являтися один раз на сто років.

101 (4552). Вовчий пастух. СУС —. Записала Овсієнко Олена Миколаївна 2008 року. Овсієнко Іван Антонович (1926). Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, Об’єднане