Гаманець з грішми
Українська народна казка Чернігівщини

Їхав пан з наймитом Іваном і віз багацько грошей у гаманці. Треба було десь відпочити по дорозі, а пан метушиться:

— Де ж це ми маємо стати?

А Іван і каже:

— Не метушіться, паночку, я місце знайду. Виїдемо серед поля і ляжемо, там нікого немає.

— А де ж це ми гроші заховаємо?

— Я, паночку, придумаю. Піду, вирубаю велику тичку, прив’яжемо гаманець, а тичку поставимо в землю. Гроші будуть високо і ніхто не дістане.

Пан одумався, що то добрий план. Так і зробили і полягали спати. Коли Іван почув, що пан хропе, устав, витягнув тичку, забрав гроші. Гаманець повісив назад, а всередину нас…в.

Вранці пан до гаманця, а грошей нема. Здивувався він:

— Як же так? Нехай вже гроші забрали, але хто так високо нас…в?

155 (4014). Гаманець з грішми. СУС —. Записав Микола Зінчук 28 жовтня 2007 року. Компанець Євдокія Сергіївна (1919). Чернігівська область, Носівський район, Плоске