Грошовитий когут

Українська народна казка про тварин

Був дід та й баба. Дід мав когута, а баба мала курку. Бабина курка несла яйця, а дідів когут — як когут, — не було з него хісна. Раз просить дід у баби яйце, баба не хоче дати. Дід розлихотився, що не має з когута прибутку, набив його та й нагнав.

Йде когут дорогов, дивиться — а там мошенка з грішми. Взяв мошенку в дзьобок та й поніс. Їде пан. Вздрів когута. «Скоч та відбери мошенку від когута!» — сказав фірманові. Фірман за когутом, ймив та й відобрав мошенку і подав панові. Сів на бричку, вдарив коні та й поїхали. А когут біжить за ним та все кричить. Приїхав пан додому, заїхав на подвір’я, але й когут не загубився. Бігає по подвір’ю та кричить: «Кудкудак, кудкудак, кудкудак!»

«Йміть того когута та й киньте в керницю!» — приказав пан слугам. Слуги ймили та й кинули в керницю. Когут напився багато води, вискочив з керниці та знов кричить. «Напаліть в печі вогонь та спаліть того когута!» — сказав пан. Слуги розпалили в печі великий вогонь і кинули когута в вогонь.

Пан поклав мошенку з грішми на вікно. Когут випустив воду та загасив увесь вогонь. Потому вискочив з печі та скік на вікно! Там видзьобав гроші, розбив шибу та й втік. Приходить до дідових воріт та: «Кукуріку! Втворіть ворота!»

Дід вийшов, втворив ворота. Когут прийшов перед хатні двері: «Втворіть двері!» Дід втворив. «Розстеліть вереню!» Дід розстелив. А когут дзур грішми, самими червоними. От втішився дід, що став багачем.

Раз просить баба червоного, а дід не хоче дати. Баба розсердилася, вибила курку та й післала шукати грошей. Курка пішла на чуже сміття, стала порпати та й найшла цятку. Приходить перед бабині ворота: «Кудкудак, втворіть ворота!»

Баба вийшла, втворила ворота. Курка прийшла перед хатні двері: «Втворіть двері!» Баба втворила. «Розстеліть вереню!» Баба розстелила. А курка викинула... цятку.

Баба розлютилася, як стала бить курку, доки не вбила.

Походження та примітки

Грошовитий когут. Н. П. Андреев, Указатель сказочных сюжетов по системе Аарне. Издание государственного Русского географического общества, Л., 1929. — 715. Зап. І. Бордейний на Буковині від М. Простибі. Час запису не зазначений. Українські народні байки (звіриний епос). Т. І—II. Зібрав Володимир Гнатюк. — «Етнографічний збірник», т. ХХХVІІ-ХХХVІІІ, Львів, 1916., стор. 438—439.