Де заховали сало
Українська народна казка Чернігівщини

В одному селі жили чоловік і жінка. Був у них невеликий хлопчик. Закололи вони кабана і думають, куди сало заховати. Злодіїв є багато, сало можуть вкрасти.

От чоловік і жінка пішли на роботу, а хлопчик малий дома остався. А вони сало і м’ясо заховали між хлівами у суточках під хворостом. Ідуть, а чоловік жінці каже:

— Ну, наче так заховали, що не знайдуть.

А хлопчик це чув. Приходять до хати злодії. Шукають, шукають, а сліду знайти не можуть. От і питають хлопчика, де сало заховане. А він

каже:

— Я знаю, де мама і тато заховали: у сучечки під хвостом (а мав сказати у суточках під хворостом).

Злодії подумали, що він сміється над ними, та й пішли собі.

153 (4012). Де заховане сало. СУС —. Записав Микола Зінчук 28 жовтня 2007 року. Компанець Євдокія Сергіївна (1919). Чернігівська область, Носівський район, Плоске