Жаба боязкіша від зайця

Українська народна казка про тварин

Вийшов заєць з нори і подавсь добувать собі корму. Пробіг з гони місця, дивиться — біжить до його вовк. Остановивсь, озирнувсь кругом — нема нікого. Заєць тоді почав щипать травку. Не довелося бідязі десять раз щипнуть трави, дивиться — підкрадається до його лисиця. Заєць знов пустивсь тікать без оглядки. Біг, біг; поки скрився з очей од лисиці. Остановивсь, сів в бур’яні, прищулив уші і лежить, важко дише. Не вспів іще гаразд опомниться, чує — в бур’яні щось зашелестіло. Заєць знов кинувсь тікать. Вибіг на чисту поляну, озирнувсь кругом — нема нікого. Він тоді з жалю і досади почав плакать і причитувать: «Навіщо я такий нещасний вродився? Всі мене зобіжають, всіх я боюсь, од всіх тікаю, не маю покою і на одну хвилину. Хоч би одна яка-небудь звірина боялась мене і то б не так було досадно. Піду я до річки та утоплюсь; як так жить, так краще душу свою загубить».

Побіг заєць до річки топиться; добіг до берега, а там сиділа жаба, злякалась зайця, бульк у воду. Заєць остановивсь: «Е, стой! Є на світі такі, котрі мене бояться, і то живуть, а чого ж мені не жить?» Вернувсь заєць додому.

Походження та примітки

Жаба боязкіша від зайця. Н. П. Андреев, Указатель сказочных сюжетов по системе Аарне. Издание государственного Русского географического общества, Л., 1929. — 70. Зап. П. Тарасевський у м. Шебекіно Бєлгородського пов. Курської губ. від П. Чередникової. Час запису не зазначений. Українські народні байки (звіриний епос). Т. І—II. Зібрав Володимир Гнатюк. — «Етнографічний збірник», т. ХХХVІІ-ХХХVІІІ, Львів, 1916., стор. 201. Паралелі: Казки. Зібрав Ігнатій з Никлович, Львів, 1861., стор. 96; Труды этнографическо-статистической экспедиции в Западно-Русский край. Материалы и исследования, собранные д. чл. П. П. Чубинским, т. I, СПб., 1872; т. II, 1878., І, стор. 55; Малорусские народные предания и рассказы. Свод Михаила Драгоманова, К., 1876., стор. 366; Українські народні казки, вибрані для дітей. Упорядкував Б. Грінченко, К., 1907., стор. 76—77; Молода Україна. Часопис для дітей старшого й меншого віку. К., 1908—1914., 1908. № 9, стор. 32; Указатель сюжетов. [Составил В. Я. Пропп]. — Народные русские сказки А. Н. Афанасьева. В трех томах, т. 3, М., 1958., стор. 460; Казкі пра жывёл і чарадзейныя казкі. Складальнік К. П. Кабашнікаў, Мінск, 1971., стор. 75. Див. також: Відділ рукописів Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського АН УРСР., ф. 1-7, од. зб. 776, арк. 114.