Жартівник
Українська народна казка Чернігівщини

Був собі один дідусь на прізвисько Жартівник. Любив він пожартувати, інших повеселити. Якось надумав дідусь дітям настрій підняти. Ходив він по селу, аж почало темніти. Прийшов додому, розпалив у печі і поставив горщик з водою. Дивиться у вікно, йде сусід, та такий сумний. Надумав Жартівник і його повеселити. Взяв горщик, поставив на припічок та й каже до сусіда:

— Дивись, у мене горщик на припічку кипить.

Той здивувався та й собі пішов кашу на припічку варити. Та чекав, чекав, а вода все не кипіла. Прийшов до дідуся та й каже:

— Не кипить у мене вода. Видно ви якийсь чарівник.

А дідусь усміхається:

— Чарівник — не чарівник, а тебе розвеселив.

49 (4365). Жартівник. СУС —. Записано 2008 року. Грабовець Надія Григорівна (1934). Чернігівська область, Городнянський район, Конотоп