Жебрак Микита
Українська народна казка Чернігівщини

Хороша робота даром не пропадає. Скоро чи не скоро, а користь принесе. Не тобі, дак синові, не синові — дак внукові.

Умер в одного бідного хлопця старий батько. А перед смертю покликав сина до себе і заплакав.

— Шкода мені тебе, сину. З дитинства я на багатого Балду робив і нічого не заробив. У Балди рука легка, коли бере, і важка, коли дає. От і смерть прийшла, а я нічого тобі не залишив. Тільки ніж та острогу. Вони мені від батька дісталися.

Сказав це батько і вмер. А син далі робив на Балду.

Якось розповів Балді хлопець, що йому батько оставив ніж та острогу. А той був заздрісний: є у нього сто ножів, а такого нема. Захотів собі того ножа забрати. Коли хлопець наробився та й заснув, Балда підкрався і вкрав ніж та острогу. Ніж закинув у ліс, а той давай рубати дерево сироті на хату. Тільки стружки летять навколо.

Острогу Балда вирішив у болото закинути, а вона не тоне. Ліз він у болото та й упав. Засмоктала його трясовина.

А у хлопця вже й хата готова стоїть, хазяїном він став. Люди ім’я його згадали, по батькові величають та й дякують:

— Спасибі вам, Микито Івановичу, що ви нас од Балди врятували. Вік будемо дякувати.

108 (4555). Жебрак Микита. СУС —. Записала Науменко Марина (8 клас) 2008 року. Науменко Олександра Микитівна (1936). Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, Студінка