Зажерлива баба
Українська народна казка Чернігівщини

Жили колись дід і баба. Вони були дуже бідні. Дід ловив рибу, а баба хазяйнувала вдома. Одного разу пішов дід до річки і спіймав велику рибу. Хотів нести її до дому, а вона стала проситися. І сказала, що всі бажання діда і баби вона виконає. Прийшов дід додому і розказав про це бабі. Баба сказала діду, щоб пішов до річки і попросив у неї гарний будинок і великого господарства.

Пішов він до рибки і розказав їй бабину просьбу. Задовольнила рибка бабине прохання. Та їй було цього мало. І попросила баба, щоб рибка зробила її молодою і багатою. Попросив дід рибку про це, і вона так і зробила. Прийшов дід додому і не впізнав бабу — вона була дуже молода.

Захотілося бабі, щоб у неї було багато наймитів. І знову послала баба до рибки з цим проханням діда.

Рибка вислухала цю просьбу, але дідові нічого не сказала. А коли він прийшов додому, то побачив свою стару хату і бабу біля неї, а все багатство зникло.

Так рибка наказала зажерливу бабу.

139 (4279). Зажерлива баба. СУС 555. Записала Сидоренко Інна 2008 року. Нескуба Віра Олександрівна (1923). Чернігівська область, Бахмацький район, Рубанка