Котофей Аврамович
Українська народна казка Чернігівщини

В лісі поширилася чутка про незвичайного звіра. Всі лісові жителі відразу ж захотіли його побачити. A лісова дорога проходила крізь нору, де жив цей незвичайний звір з лисицею. Лисиця всім, хто хотів його побачити, відмовляла:

— Не ходи сюди, стерво пелехате, бо як вискочить Котофей Аврамович, то й

очі повидирає.

Зібралися звірі на раду і вирішили умилостивити Котофея Аврамовича, запросивши його в гості. Виконувати це доручили зайцю. Підбігши до нори, заєць крикнув:

— Прошу покірно, приходьте в гості!

А сам навтьоки. Наступного дня зібрали звірі різні продукти. Заєць приніс капусту, кабан — картоплю, вовк — м’ясо, ведмідь — мед. Все поставили на стіл, а самі поховалися. Кабан заліз в купу листя, ведмідь — на дерево, заєць з вовком залягли в кущах.

А Котофей Аврамович (а то був звичайний собі кіт) як побачив м’ясо, так і кинувся його їсти та все промовляти:

— Мау-мау!

А звірям почулося «Мало, мало!». Злякалися вони та й кинулися хто куди.

79 (4195а). Котофей Аврамович. СУС 103А. Записано 2008 року. Орішко Ніна Василівна (1944). Чернігівська область, Козелецький район, Сираї