Кошенята
Українська народна казка Чернігівщини

У кицьки Мурки було двоє кошенят Чорниш та Рябчик. Кошенята грали на порозі, а кицька солодко жмурилась і муркотіла їм свої пісеньки. Чорниш був темного кольору та й по характеру не дружелюбний. Він запросто міг образити брата і навіть нагрубити мамі-киці. Рябчик був зовсім інший. Лагідний, грайливий, ганявся за кожною пір’їнкою.

Одного разу Рябчик побачив бабусин черевик. Заліз в нього і подумав, що то гарний і теплий будиночок. Але тут з’явився Чорниш, проситься трошки посидіти в його будиночку, заздрісно йому стало. Заліз в черевик і так йому там сподобалось, що не захотів вилазити.

Рябчик почав витягати його силою, та в нього нічого не вийшло. Тоді Рябчик побіг до мами-киці і все їй розповів. Мама посварила Чорниша. Але той шипить, кусається. Потім кицька Мурка полізла під бабусине ліжко і принесла звідти черевик. Посадили в нього Рябчика і стало в кожного братика по хатинці.

З того часу кошенята живуть мирно, не сваряться і не ображають один одного.

202 (4385). Кошенята. СУС —. Записала Гуськова Л. О. 24 січня 2008 року. Черненко Катерина Василівна (1949). Чернігівська область, Ніжинський район, Кропивне