Кумонька Лиска і Вовк
Українська народна казка Чернігівщини

Жив у лісі вовк і лиска. Лиска була його кума. Одного разу йде вовк лісом, дивиться, курчатко маленьке сидить. Він забрав його до себе і стали вони жити разом. Прийшла раз кума в гості, побачила курчатко та й каже:

— Ой, яке гарненьке! Так і хочеться його з’їсти.

Вовк їй грубим голосом:

— Я не дам тобі його їсти, я захищу курча!

А кума все думає, як його украсти. Рано-вранці встала і пішла до вовка, бо так хотілося курча з’їсти. Поки вовк ходив за черв’ячком, лиска вкрала курча.

Коли вовк повернувся і побачив, що його нема, одразу пробіг до своєї куми. Забіг у лисячу хатку і кричить:

— Ану, злодійко! Віддай моє курча!

Схопив його і побіг додому. З того часу вони не приятелювали.

93 (4201). Кумонька лиска і вовк. Записано 2008 року. Притиченко Надія (1934). Чернігівська область, Козелецький район, Тужар