Лисиця та горобець
Українська народна казка Полтавщини

Колись дуже давно горобець і лисиця дуже товаришували. Одного разу лисичка порадила горобчикові посіяти пшеницю.

От посіяли вони разом. Пшениця виросла, достигла і настав час збирати врожай. Друзі почали з самого ранку жати. Але лисиця була ледача і надумала перехитрити горобця. Вона сказала, що мусить підпирати небо, аби воно не впало на пшеницю.

Сіла вона на горбочку, підняла лапи, наче хмару тримає. А горобець так усю пшеницю і вижав. Став гукати лисичку, аби йшла допомогти молотити, але вона і це не захотіла робити. Усе сиділа та небо підпирала.

Але коли горобець зробив усю роботу, вона відразу прибігла ділити врожай. Ділить міркою, собі дві, а горобцеві — одну. Бо, мовляв, її робота була важчою.

Горобець забрав свою пшеницю та й сумний полетів. Побачив його собака та й питає, чого той журиться. От горобець усе й розповів.

Пішов собака до лисиці, заліз у зерно, а коли вона почала збирати пшеницю у млин, то побачила собаче вухо. Вхопила його зубами, а собака як вискочить та як поженеться за лисицею. Так вона і втекла світ за очі.

12 (4605). Лисиця та горобець. СУС —. Записала Кириченко Любов 2008 року. Кириченко Надія Степанівна (1946). Полтавська область, Лохвицький район, Червонозаводське

Лисиця та горобець
Українська народна казка Чернігівщини

Лисичка — то хитра штука. Іде вона раз біля куща, аж бачить сидить горобець на гілці. Вона стала під кущем і каже:

— Друже, милий, коли вітер дме, в яку сторону ти голівку ховаєш?

— Коли вітер дме з лівого боку, я ховаю голову під праве крило, — одказує їй він.

Прикинулась лисичка, що не розуміє, та й просить, аби він показав. Горобець сховав голову під крило, а лисичка хап його та й з’їла.

266 (4520). Лисиця та горобець. СУС —. Опрацював М. Зінчук 4 червня 2008 року. Коломійченко Василь Ілліч. Чернігівська область, Борзнянський район, Прохори

178 (4520). Лисиця та горобець. СУС —. Опрацював М. Зінчук 4 червня 2008 року. Коломійченко Василь Ілліч. Чернігівська область, Борзнянський район, Прохори