Пани, Хома і гуска
Українська народна казка Чернігівщини

Задумались пан з панею, сидячи за столом при обіді, як би їм розділити оцю печену гуску, щоб усім було до пари. А всіх панів було шестеро: пан з панею, два паничі та дві дочки. А тут якраз на той час входить Хома.

— Хомо, — каже пан, — а розділи ти межи нас всіх оцю гуску, щоб всім було до пари, та й себе не забудь.

Подивився Хома на панів і на гуску, взяв ніж і прийнявся за діло:

— Оця гусяча голова і пан — то буде пара, бо пан є голова всьому. Гусяча шия і пані — теж пара, бо шия іде за головою. Куди голка — туди й нитка, куди одна, туди й друга. Крильця панночкам, щоб легенько танцювали, то буде дві пари. А дві ніжки двом паничам. А я, Хомище, і гусяче тулубище — то теж буде пара. А після цього — оставайтеся здорові!

136 (4237). Пани, Хома і гуска. СУС 1533. Записано 2008 року. Бондаренко Олександра Савеліївна (1941). Чернігівська область, Козелецький район, Білейки