Про Онилку
Українська народна казка Чернігівщини

Колись давно жили собі чоловік і жінка. Була у них одна тільки радість, одне сонце — дочка. Онилкою її звали. Дуже любили вони своє чадо. Підросла вона, почала дружити з парубком Іваном. Він був дуже бідний сирота, без роду-племені. Хотів він посватати дівчину, а старі не оддавали.

А тоді якраз набирали в солдати на війну. Забрали Івана. Довго він там воював. А коли повернувся, то почав розпитувати в селян, що нового, хто народився, хто вмер. І довідався про те, що його Онилочка вмерла. Вдавилась бідолашна квасолиною.

Плакав він, ридав та й надумав піти до могили. Узяв лопату і щодуху помчав на кладовище. Одрив могилу, одкрив гроб, витяг небіжчицю і трясе, цілує, прощається. Дуже вже він її любив. А тоді чує — упало щось в домовину і промовила Онилка:

— Це ти?

— Я, — каже Іван.

А виявляється випала з горла та квасолина. От устали вони із землі та йдуть додому. А Іван каже:

— Ти стань у сінях, а я зайду до твоїх батьків.

Зайшов, а вони плачуть, аж гай шумить. Померла донька, мовляв. А Іван до них:

— А якщо я вам зараз її приведу, то видасте за мене заміж?

— Та ти збожеволів чи що?

А Іван вводить дівчину в хату. Такі вже старі раді були, що, не гаючи часу, видали свою доньку за Івана та справили бучне весілля.

147 (4296). Про Онилку. СУС —. Записала Романенко Валентина 2008 року. Прасой Тетяна Олексіївна (1921). Чернігівська область, Бахмацький район, Курінь