Про бідну матір
Українська народна казка Чернігівщини

Жили в одному селі чоловік з жінкою, дітками і матір’ю. Старенька вже вона була, сили не мала. Робила тільки те, що внучат няньчила та за птицею приглядала. Жили наче й дружно. Незлюбила невістка стареньку свекруху, сину про неї наказувала. Старається бідна мати, а нікому вгодить не може, тільки найменший Іванко тулиться до бабусі. Сядуть вечеряти усі за столом, а мати тулиться скраєчку. Чоловік в домі хазяїн. Уже і всім роздає хліб. Відріже матері тонесеньку скибочку, а промовить

гарнесенько:

— Вечеряйте, мамо.

І лягає мати спати голодною, з’ївши шматок, закусивши сльозою. А маленький Іванко, щоб ніхто не бачив, тикне бабусі окрайчик і радіє. Жінці, зі злом, жбурне чоловік величезний шматок:

— На їж, ніяк не наїсися!

А та радіє, що наїлася досхочу. Не витерпіла старенька тяжкої обіди від дітей своїх, пішла у вічність. Зраділа невістка, щебече біля чоловіка. Тільки малий Іванко носить на могилку бабусі шматочки хліба. Пішло все в господарстві шкереберть: подохли поросята, не вродила картопля, горобці виїли пшеницю. І так не один рік. Що робити? І наснився чоловікові сон: прийшов до нього Господь і сказав:

— Це тобі за те, що ти матір ображав, а Іванко твій щасливий буде, бо поважає старших себе, не так, як ти.

Проснувся чоловік, гірко заплакав. Пішов на могилу просити пробачення, але мати не почула.

68 (4149а). Про бідну матір. СУС —. Записала Журибеда В. І. 2007 року. Лук’яненко Марія Макарівна (1925). Чернігівська область, Бобровицький район, Білоцерківці