Про чарівну корову

Жив чоловік та жінка, і була в них дочка. Жили хороше. Через деякий час жінка вмерла. Пожурився-пожурився чоловік, а через деякий час женився. Взяв жінку, а в неї була дочка Мотря. Наче зразу було хороше, а потім незлюбила жінка падчерку, заставляла все робити. Була в падчерки корова Марта, яку вона дуже любила.

Одного дня погнала дівчина її пасти, а мачуха надавала їй багато роботи. Пасе дівчина корову та плаче. А корова питає:

— А чого ти плачеш?

А дівчинка, відповідає:

— Як же мені не плакати, мачуха багато роботи надавала.

— Не журись, лягай спати. — каже корова.

Лягла дівчина спати, проснулась, а все вже зроблено. Взяла корову та й пішла додому. Мачуха питає:

— Все зробила?

— Все, матінко, — відповідає падчерка.

На другий день вона ще більше роботи дає, А свою дочку посилає за нею, щоб та прослідила. Корова підмітила і зробила так, що мачухи дочка заснула.

Приходять вмісті додому, а мачуха питає:

— Ну, що прослідила?

А та реве:

Заснула, проспала.

Наступного дня погнала Настя оп’ять корову пастися. Мотря тайком, тайком та й прослідкувала. Приходе додому та й каже мамі, що корова помагає Насті робить роботу.

Мачуха наказала батькові зарізати корову. Батькові шкода було різати корову, але нічого не поробиш, мачуха їдлом їла. Та нічого робити взяв та й зарізав.

Настя плакала за коровою дуже-дуже. Взяли й м’ясо, а Настя не хотіла їсти м’яса подруги.

Вона визбирала кісточки та й закопала під сухим деревом, Вранці встала, дивиться, виросло велике гарне дерево. І те дерево допомагало дівчині до тих пір, доки вона заміж не вийшла.

Вийшла вона заміж і дерево пропало з двору батька. Та не пропало, а перейшло на подвір’я, де вона жила з чоловіком. Так воно й допомагало молодятам в усьому.

Боднар Євгенія Феодосіївна (1950 року народження), Дніпропетровська область, Апостолівський район, Запорізьке 277 (7415). Про чарівну корову. СУС (510 А). Записала Боднар Дарина 2009 року.