Срібне блюдечко і наливне яблучко
Українська народна казка Чернігівщини

Жив собі купець і мав три дочки. Зібрався він якось в далекі краї і питає в дочок, що їм привезти. Перша захотіла шовкове плаття, друга — червоні стрічки. А третя попросила срібне блюдечко і наливне яблучко.

Скоро купець повернувся з подарунками. Вони зраділи, а найменша покотила яблучко по блюдечку. Побачила вона там всі міста, села. А її сестрам стало заздрісно, захотіли вони забрати собі її подарунок. Змовилися убити сестру. Пішли в ліс гуляти, а повернулися додому без сестри.

— А де ж це ваша сестра? — питає батько.

Вони сказали, що загубилася в лісі. А там пастушок пас овечок і побачив горбик землі, а на ньому очеретинку. Зірвав він ту очеретинку і зробив дудочку. А вона заговорила:

— Мене сестри вбили за срібне блюдечко і наливне яблучко.

Прийшов пастух у село і заграв людям. Пішли селяни в ліс і відкопали дівчину. Полили живою водою, от вона й ожила. Пішла до батька свого, а сестрам пробачила. Відтоді вони жили дружно і всі качали наливне яблучко по срібному блюдечку.

222 (4469). Срібне блюдечко і наливне яблучко. СУС 780. Записано 2008 року. Мишаста Валентина Петрівна (1926). Чернігівська область, Менський район, Блистава