Три насінинки

Жили багатий і бідний. Надійшла весна і бідні чоловік з жінкою журяться:

— Що нам робити? Ось і весна, а нам нічого посіяти.

Чоловік подумав і каже

— Поїду я до багатого і попрошу насіння.

Пішов чоловік просити, а багатий не дав. Знову журяться бідні.

Аж прилетіли до них птахи, зробили під хатою гніздо. А коли одне пташеня захворіло, діти забрали його до хати і виходили. За це пташина мама принесла їм три насінини. Бідні їх і посадили: одну біля порога, другу — біля вікна, а третю — на городі.

Восени вродилися у них три гарбузи. А коли стали їх розрізати, то в одному знайшли одежу, в другому — їду, а в третьому — золото і срібло. Стали бідняки розживатися.

Побачив це багач, розвідав їхню таємницю і собі захотів так розбагатіти. На другу весну знову прилетіли птахи. Багатий зробив гніздо і вони там поселилися. Тоді він сам поламав пташеняті ніжку, щоб так здобути три насінини. Доглядав за хворим пташеням і пташка принесла йому три насінини. Він зрадів, посадив їх. А коли прийшла пора збирати урожай, то він розрізав три гарбузи. З одного виповзли гадюки, вужі, жаби, з другого — миші, щури, а з третього вилетів вогонь і спалив все його багатство.

51 (4367). Три насінинки. СУС —735****. Записала Вершняк Світлана Юріївна 2008 року. Вершняк Марія Полікарпівна (1935). Чернігівська область, Городнянський район, Красне