Хитрий старий лис
Українська народна казка Чернігівщини

Була собі колись хитра лисиця. Та прийшла старість до лисички, повипадали в неї зуби, та й хватка вже не та. Вся дичина, яку колись полювала лисичка, тепер швидко тікала. Думала, думала лисичка як зарадити лиху, та й придумала. Пустила по лісу новину, що дуже захворіла, а сама лягла в норі та й лежить. Стали до неї приходити звірі провідувати. Почув про новину і Півник та прийшов провідати давню знайому. Став біля нори та й питає:

— Як твоє здоров’ячко лисичко-сестричко?

А та йому:

— Півнику — братику чому не заходиш? Підійди ближче, бо я не чую.

Півник відповідає:

— Друзі ми з тобою, але я помітив сліди лише тих хто до тебе зайшов, а слідів назад немає. Тому краще побалакаймо на відстані.

Так Півник виявився розумнішим лисиці.

122 (4232). Хитрий старий лис. СУС —. Записано 2008 року. Яцина Ганна Михайлівна (1924). Чернігівська область, Козелецький район, Лихолітки