Хто сильніший

Було це дуже давно, коли ще рослини і звірі розмовляли. У полі ріс столітній дуб. Він був високий, дужий, його крислате гілля сягало майже до хмар.

А біля дуба ріс маленький кущик. Його гіллячко стирчало у різні боки. І посперечалися дуб і кущ, хто з них сильніший.

Дуб каже:

— Я найсильніший, я всіх здолаю.

А кущ відказує:

— Ні, ти не найсильніший.

Так вони довго сперечалися. А вітер почув їх суперечку і вирішив провчити зарозумілого дуба. Він сердито завив. Застугоніла земля, небо вкрили густі чорні хмари. Почалася буря.

Дуб розправив свої могутні гілки. Та вітер нещадно ламав їх, обривав листя і ніс його далеко. А кущ нахилився до землі і завмер.

Коли закінчилася буря, кущ піднявся, розправив свої гілочки і весело подивився на дуб, який, похнюпившись, стояв весь обшарпаний, з поламаними гілками.

Дуб сумно промовив:

— Тепер я знаю, що я не найсильніший.

Отак життя вчить.

71 (7217а). Хто сильніший. СУС —. Записала Скоробагата Юлія 2009 року. Дубовиченко Євдокія Юхимівна (1928). Дніпропетровська область, Павлоградський район, Богданівка

Хто сильніший
Українська народна казка Чернігівщини

Давно-давно у наших місцях жили двоє друзів. Вони доглядали за панським лісом. Кордони лісів межували і друзі разом полювали та доглядали худобу. Одного разу вони помітили ведмедя, який ходив до кабанячого лігва. Розлютивши кабана, він починав тікати і плигав на криву березу. Кабан побігає навколо берези, а дістати пустуна не може. Вирішили друзі перевірити, хто із звірів сильніший. Спиляли вони «ведмежу» березу.

Зранку ведмідь за звичкою став балуватися, а сховатися ніде. Постояв він біля пня та й подався до свого барлогу. Так і не дізналися друзі, хто з них сильніший.

25 (4342). Хто сильніший. СУС —. Записано 2008 року. Родинченко Іван Петрович (1972). Чернігівська область, Городнянський район, Бурівка