Царева дочка і змій
Українська народна казка Чернігівщини

Була у царя і цариці гарна-прегарна дочка. Нікуди батько її не пускав. Одного разу, коли нікого не було дома, дівчина вийшла в сад погуляти. Казали їй люди, що літає змій і краде молодих дівчат, та вона не вірила. От коли вона гуляла, прилетів змій, перетворився на гарного хлопця і підійшов до неї. Дівчина здивувалася, звідки в її саду чужий узявся. А коли він підійшов зовсім близько, то перетворився на змія, схопив її і поніс у своє царство. Приїхали батьки, а доньки нема. Тоді цар послав гінців по світі з вісткою, хто знайде його дочку, той і стане її чоловіком. Багато було охочих породичатися з царем, та не змогли знайти дівчину. Якось прийшов до царя парубок і каже:

— Я вашу дочку знайду, тільки дайте мені хорошу карету і трійку найкращих коней.

Не повірив цар йому, та дав те, що хлопець просив. А в юнака був чарівний перстень. От приїхав він до моря і з допомогою персня побудував прекрасний міст до змія. Побачив хлопець, що змія нема дома, а дівчина ходить в саду. Підійшов до неї і сказав, щоб хутчіш сідала в карету.

Вже були на середині моста, коли побачили, що за ними женеться змій. Тоді хлопець викинув чарівний перстень і завалив на змія міст. Упав змій у море та й загинув.

А хлопець привіз царівну додому, а тоді одружився з нею. Відгуляли весілля і стали жити щасливо.

227 (4466). Царева дочка і змій. СУС —. Записав Терещенко Олександр (7 клас) 2008 року. Василенко Надія Кіндратівна (1934). Чернігівська область, Менський район, Дмів