Чому ластів’яче гніздо не руйнують
Українська народна казка Чернігівщини

Жив колись чоловік, який не любив пташок. Горобців і шпаків гонив та лаяв за те, що вони ніби крадуть соняшник та вишні. Сороку яка жила на дереві біля хати він ганяв, бо вона, бачте, цупила у нього все, що блистіло.

Одного разу він вирішив їй помститися та й кинув жаринку з печі на землю. Сорокa ухопила та в гніздо. Воно враз запалало, а жарина впала на солом’яну стріху. Стала горіти стріха, ніхто не міг погасити. Прилетіла ластівка та й каже:

— Доти стріха горітиме, поки не вихопить хтось ту жаринку.

Упав чоловік навколішки і почав благати порятунку:

— Зроби щось, ластівко, виконаю будь-яке твоє бажання!

— Добре.

Стрілою кинулась вона в полум’я і вихопила жаринку. Вогонь тут же погас, а стріха стала цілою. Ластівка заховала жаринку в горлечку. Відтоді в усіх ластівок є червоненька плямка під дзьобом. А чоловікові вона сказала:

— Скільки будуть жити твої і мої нащадки, хай живуть мирно. Нехай ніхто не ображає пташок, бо ця жаринка упаде на їх стріху.

Так і повелося хоч би де з’явилося ластів’яче гніздо, його не руйнують, бо хата згорить.

113 (4220). Чому ластів’яче гніздо не руйнують. СУС —. Записала школярка Ковиленко Т. 2008 року. Борженко Тетяна Григорівна (1955). Чернігівська область, Козелецький район, Карпилівка