Чорний ворон
Українська народна казка Чернігівщини

В одному селі жила собі жінка і мала трьох синів. Вона була дуже гарна, та не могла виходити надвір. Бо далеко за лісами жив Чорний ворон, який хотів її викрасти. Над хлопчиками в школі глузували, бо ніхто ніколи не бачив їхню маму.

Одного разу молодший син розповів мамі, що з них усі насміхаються. Довго думала жінка і вирішила вийти з хати, коли діти будуть повертатися зі школи. Тільки вона вийшла в двір, як з’явився Чорний ворон і забрав жінку з собою. Хлопці довго побивалися за мамою, а потім вирішили йти її шукати.

Довго йшли брати лісами дрімучими, коли дивляться хатка стоїть. Зайшли вони, а там бабуся старенька сидить. Запитали в неї, чи не знає часом, як знайти Чорного ворона. Бабуся зібрала всіх звірів, які жили в лісі, але ніхто про такого не чув. Тоді послала бабуся братів в другий ліс, де жила її сестра.

Знайшли брати і цю бабусю. Зібрала вона всіх птахів, які жили в лісі. Одна маленька пташка сказала, що знає, де живе Чорний ворон і провела хлопців до нього. Побачили вони свою маму, зраділи. Та тільки хотіли її забрати, як з’явився Чорний ворон. Сини почали з ним битися. Довго боролися і нарешті перемогли.

Повернулися додому всі щасливі і радісні. А жінка могла виходити на вулицю і показувати своє гарне личко.

245 (4504). Чорний ворон. СУС —. Записано 2008 року. Лєонова Олександра Василівна (1926). Чернігівська область, Прилуцький район, Прилуки