Як бідняк гусака ділив

Жив один пан та й була в нього велика сім’я. І жінка, і двоє синів, і дві дочки.

Одного разу йому принесли в подарунок смаженого гуся. Треба було якось поділити між всією родиною. А сам не міг цього зробити.

Тут прийшов на поміч наймит бідний. Сказав, що хоче поділить гуся порівно всім. Пан дозволив йому. Наймит узяв гусака, одрізав голову йому. Подав голову пану, та й говорить:

— Раз ви голова сім’ї, то це вам.

Одрізав криж, подав жінці, та й говорить:

— Це вам, так як ви основа цієї родини.

Потім наймит одрізав крила і подав дочкам пана, говорячи, що це їм, бо їм скоро з дому летіти, то треба крила мати.

Потім наймит повідламував у гуся ноги і віддав синам, говорячи, що їм треба ногами батьківські доріжки топтати.

А решту гусака забрав під руку, сказав що це йому, бо він, наймит, все хазяйство панове на своєму тулубі тримає.

239 (4429). Як бідняк гусака поділив. СУС —. Записано 2008 року. Прокопенко Валентина Михайлівна (1937). Чернігівська область, Ічнянський район, Більмачівка