Як ворона украла корову
Українська народна казка Чернігівщини

Повели чоловік з жінкою на базар продавати корову. От привели вони її, продали купцям та й почали збиратися додому. Гроші за корову жінка зав’язала у свою хустинку. Отак вони йдуть додому, а біля лісу побачили ворону. Чоловік каже до жінки:

— Візьми її, може, вона поранена?

Коли жінка підійшла до ворони, то побачила, що в неї відморожені ноги і птиця не може літати. Тоді жінка взяла ворону на санки і сказала чоловікові:

— Заберемо ворону додому, нехай діти граються.

А ворона це чує і думає: «Ой, я вас провчу, пограєтесь і ви!».

Чоловік попросив жінку зав’язати вороні ноги хусточкою ноги, а в хусточці були гроші. Жінка так і зробила. Поїхала вони далі. А ворона відігрілася, напружилася і раптом вилетіла з зав’язаними ногами. Так ворона вкрала корову в того дядька.

А люди й досі сміються.

129 (4245). Як ворона украла корову. СУС —. Записав Андрійченко А. (8 клас) 2008 року. Хлопчур Галина Семенівна (1930). Чернігівська область, Козелецький район, Лемеші

Українська народна казка Чернігівщини

Один чоловік з жінкою повели на базар продавати корову. Продали її добре та й почали збиратися додому. Гроші за корову жінка зав’язала в ріжок своєї хустини.

Їдуть вони додому і побачили біля лісу в снігу ворону. Каже чоловік до жінки, щоб та взяла її додому, бо, мабуть, птаха поранена. Взяла жінка ворону і побачила, що в тої відморожені ноги.

— Візьмімо ворону додому, будуть діти гратися, — каже жінка.

А ворона це чує та й думає: «Ось я вас провчу!». Зав’язала жінка ноги ворони в свою хустину з грішми. Та й поїхали собі далі. А ворона відігрілася, напружила всі свої сили, вирвалася з рук і полетіла в ліс з хустиною на ногах.

Так ворона вкрала корову в того дядька, а люди й нині сміються.

264 (4518). Як ворона украла корову. СУС —. Опрацював М. Зінчук 3 червня 2008 року. Кодинець Ганна Василівна. Чернігівська область, Борзнянський район, Нові Млини

176 (4518). Як ворона украла корову. СУС —. Опрацював М. Зінчук 3 червня 2008 року. Кодинець Ганна Василівна. Чернігівська область, Борзнянський район, Нові Млини