Як нечемна свинка Гаврюша стала чемною
Українська народна казка Чернігівщини

Жила-була в одного хазяїна свинка, звали її Гаврюша. Та була вона дуже пихата і нечемна. Одного дня Гаврюша проходила мимо корови Лиски.

— Привіт, Гаврюшо, — привіталася до неї Лиска.

Але свиня не відповіла і Лиска образилася. Пройшла Гаврюша мимо кози Рози — не привіталася. Коза теж образилася, але свинка не звернула уваги. Так і пройшла мимо качок, курей, гусок, коня Буяна.

От всі у дворі вирішили свинку провчити. Домовилися, що й вони не будуть вітатися. Так і зробили. Другого дня з Гаврюшкою ніхто не привітався. Якось не по собі їй було, що ніхто не звертає уваги на неї. Так було і на третій день.

І зрозуміла тоді свинка, що треба поводитися чемно, вітатися з іншими, звертати увагу на оточуючих. Відтоді вона стала чемною, віталася з усіма.

Ось вам і казка, а мені бубликів в’язка.

140 (4277). Як нечемна свинка Гаврюша стала чемною. СУС —. Записала Задерей Любов 2008 року. Задерей Ганна Петрівна (1939). Чернігівська область, Бахмацький район, Рубанка