Як перестали старих людей убивати
Українська народна казка Чернігівщини

Колись давно був такий звичай: коли людина постаріє, її вбивали, бо вона вже не могла працювати. За виконанням цього закону суворо стежили в селі. Якщо хтось не хотів вбивати батьків, його суворо карали.

В одному селі жив один молодий чоловік з сім’єю і був у нього старенький батько. От прийшов час, коли його треба було вбивати. А син дуже засмутився, бо любив батька . Думав, думав і вирішив його заховати. Зробив сховище, носив батькові туди їсти та так і жили. Але сталася у той рік дуже велика посуха. Не зібрали люди ніякого врожаю, все вигоріло.

Прийшов син до батька та й журиться. А батько йому й каже:

— Не журись, сину, ори ниву і знімай із стріхи солому. Клади потроху в борозенку, бо не може бути, щоб там не було зерна.

Послухав син батька, так і зробив. Через деякий час його нива зазеленіла. Здивувалися люди і визвали чоловіка на сільську раду. Стали питати, як він до цього додумався. А син і каже:

— Якщо не вб’єте мене — розкажу, а інакше — ні.

Дали йому слово, що не будуть чіпати. От він і розказав, що залишив батька живим і батько дав таку пораду.

З тих пір більше ніколи не вбивали старих людей. Бо зрозуміли, що без порад старших не буде існувати світ.

65 (4490). Як перестали старих людей убивати. СУС 981. Записано 2008 року. Третяк Парасковія Іванівна (1930). Чернігівська область, Корюківський район, Рибинськ