Як піймали злодія
Українська народна казка Чернігівщини

Один чоловік вкрав у другого капусту. Той пішов жалітися у земельну управу. Розповідає, що Никодим вкрав у нього капусту. Прийшов і той та запевняє, що нічого не брав. А в управі був збирач податків. То він і каже:

— Я знайду злодія. Беріть обидва вірьовки та ідіть за двері. А я візьмуся за другий кінець та й буду перетягати.

Взялися усі за вірьовку і тримають, а збирач кричить:

— Усі взялися?

— Усі!

— А я кажу, що не всі. А той, що капусту вкрав, хіба взявся?

— Взявся! — кричить з-за дверей Никодим.

— Ну, то як узявся, — каже збирач, — то плати зараз же за капусту.

Той злякався, не знає, що й сказати. Але за години дві признався, що вкрав. Пішов з сусідом у шинок, випили могорич та й помирилися. А люди і досі згадують хитрого збирача

53 (4599). Як піймали злодія. СУС —. Записала Вільчинська Яна 2008 року. Книр Уляна Іванівна (1923). Чернігівська область, Городнянський район, Седнів