Як украли сало
Українська народна казка Чернігівщини

Жив дід з бабою, нікого в них не було. Вигодували вони собі порося. Зарізали його перед Різдвом, склали м’ясо у мішок, а сало у бочку. Поклали на ніч, щоб сало стекло.

А жваві молоді злодії бачили та й прийшли. Взяли собаку з подвір’я та й ну нею по вікнах дряпати. Баба й каже дідові:

— Давай закриємо на ніч собаку або на вулицю виженемо.

Вибігли дід з бабою з палицями. Та поки вони дійшли до вікна, де дряпався собака, злодії залізли в дім та й забрали сало і м’ясо. Увійшли старі в хату, а то нічого нема. Тільки нога свиняча, що злодії загубили.

175 (3990). Як украли сало. СУС —. Записав Микола Зінчук 27 жовтня 2007 року. Перепечай Мотря Андріївна (1923). Чернігівська область, Носівський район, Плоске