Як чоловік вовка провчив
Українська народна казка Чернігівщини

Жив собі чоловік, не мав горя цілий вік. Та щоб клопіт собі мати вирішив свиней придбати. А був у нього з ліси плетений сажок. От і внадився туди вовк. Проломив собі дірку, запхне хвоста в нірку, а поросяткам цікаво, хто там. То воно підлізе, роззявить рота, а вовчик його хвать і тікає, а далі десь сяде і з’їдає. Отаким чином декількох украв, бідний чоловік аж засумував. А тоді вирішив вовка провчити та й придумав, як клятого зловити. Наварив смоли ріденької та й обмастив рукавиці швиденько. Сів у сажку біля дірки і чекає, аж тут і сірий вечеряти чеберяє. Просунув хвіст у дірку за звичкою, а чоловік за хвоста смоляною рукавичкою хвать і вовка не пускає. А вовк виє, завиває. Та до тих пір смикався, рвався, поки хвіст у чоловіка не зостався.

130 (4267). Як чоловік вовка провчив. СУС 166А*. Записано 2008 року. Штурмак Надія Іванівна (1946). Чернігівська область, Новгород-Сіверський район, Дмитрівка