Як чоловік у пана гуску ділив
Українська народна казка Чернігівщини

Жили собі пан та пані і мали вони двох дочок та двох синів. Одного дня бідний чоловік зарізав гуску та й пішов до пана виміняти на зерно. Прийшов та й каже:

— Приніс я вам, пане, гуску, а ви дайте мені за неї зерна.

А пан відповідає:

— Що гуску приніс — це добре, а якщо зможеш ще й поділити її між нами, то дам тобі пару волів і повний віз зерна.

Подумав чоловік та й каже:

— Добре, пане, розділю. Ось дивіться — ви пан, як голова сім’ї, то вам і голова. Пані, як пановій дружині — шийка. Вам, дівчатка — крильця, щоб далеко літали, але частіше додому прилітали. А вам, хлопчики по ніжці, щоб швидко бігали. А я мужик глуп, то мені весь тулуб.

— Ну, молодець! — каже пан і велів слугам, щоб дали біднякові пару волів і повний віз зерна.

21 (4337). Як чоловік у пана гуску ділив. СУС 1533. Записано 2008 року. Борсук Олена Миколаївна (1974). Чернігівська область, Городнянський район, Старосілля