Батуринський скарб
Легенда Чернігівщини

У гетьмана Івана Мазепи, в Батурині, на Гончарівці, збудований гарний палац. Під палацом в підземному лабіринті зберігалася гетьманська скарбниця, військові та продовольчі запаси. За декілька днів до переходу на бік шведського короля Карла ХІІ, Мазепа зібрав козацьких старшин, своїх однодумців і сказав:

— Зарийте в землю все, що у вас є цінного.

Сам Мазепа, згідно переказів, частину своїх скарбів заховав у землю, а частину забрав з собою. Через тиждень Батурин знищили російські війська на чолі з Меншиновим. В листопаді гетьман знову повернувся в Батурин. Припускають, що він хотів забрати заховані скарби. Але щоб забрати їх, треба було проводити багатоденні розкопки. А на це не було часу.

Після падіння Батурина резиденцію лівобережних гетьманів перенесли до Глухова. В 1718 році в цьому місті трапилася така історія.

Якийсь Михайлівський напідпитку став лаяти нецензурними словами панів, офіцерів. Йому стали погрожувати царською немилістю, на що той сказав:

— Якщо я впаду, то і цар впаде.

За ці слова його закували в кайдани та повезли до Петербурга. Підвісили і стали допитуватися, що він мав на увазі. Він і признався, що знає таємницю великого скарбу. Кілька років тому прислужник Мазепи розповів йому, що гетьман закопував свої скарби в західній частині палацу.

Цар відразу відправив людей на пошуки цього скарбу. Та вони повернулися ні з чим.

Можна було б і Михайлівського вважати обманщиком, якби не відкрили ще одну таємницю. На Полтавщині Мазепа добував срібло за допомогою монаха, якого привіз з Польщі.

Старовинні розробки були знайдені в 1935 році археологом Ігнатієм Тевконським. Не виключено, що і Батуринський скарб жде свого часу.

67. Батуринський скарб. Записано в Батурині Бахмацького району від Катько Марії Федорівни (1921) 2008 року.