Гора Короліха
Легенда Чернігівщини

У давні часи, коли Україна знемагала від лихоліть кривавої війни, у нашій місцевості відбувся тяжкий бій. Чужинський король, може, шведський, а, може, польський, став тут зі своїм військом. Так він вибрав вигідну військову позицію на підвищенні.

Наші предки також були не останнього десятка. За ніч воїни наносили шапками землі і наклали високу гірку. Зараз вона відома як гора Мазнього. Одні кажуть, що це пов’язано з Мазепою, а інші — що власником цих земель був Мазній.

А вранці розгорівся запеклий бій. Величезні були сили воїнів-чужинців. Та наші все-таки перемогли. Король, у розпачі тікаючи, наказав закопати тут дві бочки золота.

З тих пір гора називається Короліха. А в страшні грозові ночі там, де закопане золото, горять дві свічки. Той, хто хоче знайти скарби, має саме в таку ніч вийти на поле.

Багато сміливців розшукували золото, але нічого не знайшли. Зате на своїх полях люди знаходили старовинні бойові сокири, гострі наконечники — свідки великої битви.

60. Гора Короліха. Записано в Галайбино Борзнянського району від Стріляк Андрія Васильовича 2008 року.