Давній звичай
Легенда Чернігівщини

У ті часи, коли наші дідусі і бабусі були молодими, на українській землі було багато звичаїв і традицій. Ось один з них.

Восени, коли на деревах було багато листя, дівчата збиралися гуртом та ішли до лісу. Коли вони приходили туди, то вибирали найкрасивішу дівчину та вбирали її в листя. Потім заходили до кожного в хату, співаючи пісні. А хазяїни повинні знімати з дівчини листя і давати гостинця. А дівчата співали веселих пісень. Це можна робити в будь-який празник осені. Цей обряд говорила бабуся, у різних частинах України виконували по-різному.

Ось такі обряди, звичаї, допомагали молодим людям пережити тяжкі хвилини життя.

65. Давній звичай. Записано в селі Велике Устя Сосницького району від Біляєвої Федотьї Олексіївни (1934) 2008 року.