Дівиця
Легенда Чернігівщини

Ще за панів в лісах, за селом, була панська усадьба. А там жив пан з своїм сином. Коли син став парубком, став шукати собі наречену. А щоб краще вибирати став він коло ставка робити ареолі. От і почала до нього на ті ареолі сходитися молодь. Кожного дня ввечері там була велика гулянка.

А ставок той був глибокий. От вподобав собі панок на тій гульні одну дівку та й почав її гойдать на ареолі. Так трапилося, що ареoля одірвалася і, падаючи в воду, захопила з собою дівчину. Після цього ставок ніколи не замерзав і не висихав, а ліс той до сих пір зветься Дівицею.

25. Дівиця. Записано в с. Пархимів Козелецького району від Ляхи Валентини Трохимівни (1936) 2008 року.